vineri, 27 iunie 2014

Somnul.. Zzz

                     Somnul te ajuta sa cresti

 Stim cu siguranta ca atat oamenii cat si animalele dorm.De ce? Pentru ca avem nevoie de odihna pentru a ne reface puterile,pentru ca organismul sa primeasca energia necesara pentru a doua zi. Somnul e la fel de important pentru a trai ca si apa. Un om a inregistrat recordul,stand treaz pentru mai multe zile,care nu a inchis ochii timp de aproape 11 zile. 

   Putem spune ca somnul este  mai important decat hrana. Fara hrana nu putem supravietui 2 saptamani,dar 10 zile fara somn pot duce la moarte. Copiii si adolescentii dorm in medie de 10 ore pe zi. Bebelusii au nevoie de 6 ore pe zi de somn. Tinerii de peste 20 ani si adultii au nevoie de 8de somn pe zi. La persoanele in varsta,sunt suficiente 6 ore de somn .

                    Somn cu vise

Atunci cand e liniste in jur si dormi mai adanc,ajungi pe taramul viselor. Cu cat ai o zi mai plina,cu atat o visezi mai mult. Probabil ca,prin vise,mintea incearca sa-ti transmita ceva. Creierul amesteca imagini,sunete si intamplari de peste zi in aventuri ciudate. Incearca sa desenezi ce ai visat. Poate compui o poveste !

Ele pot dura de la cateva secunde  pana la 20 de minute. In medie o persoana viseaza 2 ore in timpul somnului. Inainte de aparitia televizorului color majoritatea oamenilor visau in alb si negru. Dar lucrurile s-au inversat : 80% dintre oameni au vise in culori.

          Sfaturi sa dormi linistit(a)

Pentru un somn linistit e bine sa mergem la culcare exact atunci cand ne este somn,sa evitam mesele copioase de dinainte si cel mai important este sa uitam de griji inainte de a adormi. Poate un pahar de lapte si miere te va ajuta sa adormi mai repede sau lecturarea catorva pagini din povestea ta preferata.

 

   Stiai ca....?

1) In Africa exista o insecta numita musca tete,care,daca te inteapa iti provoaca boala somnului.
2) Ursii dorm in barloguri toata iarna ca sa se protejeze de frig.
3) Somnambulii sunt oamenii care umbla in timpul somnului,iar a doua zi nu-si mai amintesc nimic.

    In lumea viselor.. Ador lumea aceea !  Somnul este important. Odihneste-te ! 

joi, 26 iunie 2014

Radiatiile solare

                           Cum sa ne protejam de radiatiile de

                                        Soare ???

 

         Putin despre radiatii...

  Soarele imprastistie in aer niste radiatii (particule foarte fine pe care nu le putem zari cu ochiul liber ) foarte puternice,care ajung pe Pamant. Acestea sunt formate din mai multe componente,printre care cele mai periculoase sunt ultravioletele si de care trebuie sa ne protejam cel mai mult. Acestea sunt foarte puternice mai ales in perioada verii,atunci cand temperaturile se ridica chiar pana la 40 de grade. Aceste radiatii pot fi foarte periculoase pentru noi,oamenii,pentru ca putem ajunge la niste boli foarte grave cum ar fi cancerul de piele.

                   Cum ne protejam ??


Din fericire,in zilele noastre putem gasi multe creme si uleiuri care,au rolul de a proteja piele noastra. Totusi nu ne putem increde 100% in acestea,si tocmai de aceea medicii recomanda evitarea expunerii pielii noastre la soare,intre orele 12 si 16,atunci cand soarele arde cel mai tare. Mai ales daca te afli la mare,trebuie sa ai grija de pielea ta,sa nu stai foarte mult la plaja decat in cursul diminetii sau cel al dupa-amiezii.

            

           Care sunt zonele cele mai ,,Radiante''?


Desigur ca,zonele de langa mare sunt cele mai afectate de aceste radiatii,insa nu trebuie sa stam foarte mult la soare,nici cand mergem la munte, pentru ca si acolo uneori apar radiatii solare puternice.

In ultima perioada,in Europa,cele mai mari valori ale radiatiilor ultraviolete s-au inregistrat in Spania,Grecia ,sudul Italiei si al Frantei. Si in Romania deseori aceste valori au depasit limita normala,asadar sa fim foarte acum atenti cat,unde si cum stam la soare,pentru a  avea un bronz sanatos si frumos.

          Expunere la soare...
 Un miracol al naturii. (apusul)

Cutremure

                               De ce se formeaza Cutremurele?

   

       Auzim ca in lume,in diferite regiuni ale globului,s-au produs cutremure care au facut ravagii atat materiale,dar mai ales umane,care au lasat oameni fara adaposturi sau cu casele grav deteriorate,oameni raniti sau si mai rau decedati. 

     Oamenii de stiinta au incercat sa inteleaga aceste fenomene,sa descopere ce anume le determina sa produca si mai ales cand pentru a putea preveni populatia si a evita astfel pericolul.

                      

               Ce sunt si de ce se formeaza Cutremurele?

    Intreaga suprafata  a Pamantului este formata din asa numite placi tectonice. Acestea nu sunt fixe,ele se misca cu diferite viteze. Deci atunci cand doua sau mai multe placi tectonice se ciocnesc se formeaza un cutremur. 

  Aceste placi se pot intersecta de mai multe ori in aceeasi perioada,insa de aceasta data acele ciocniri sunt mai mici ca intensitate si se numesc replici. Un cutremur nu dureaza niciodata mai mult de cateva secunde. Cand se simt zguduituri pe o perioada mai indelungata,e vorba de fapt,de un lant de cutremure.

              Ce trebuie sa facem in timpul unui Cutremur?

     

   In primul rand trebuie sa fii calm. Daca te afli intr-o cladire,iesi cat mai repede pe strada. Daca accesul spre iesire e blocat,cauta un loc sigur,spre exemplu tocul usii,sau pur si simplu te pui sub masa. In cazul in care te afli intr-un bloc,nu sta pe casa scarii in timpul unui cutremur,e cel mai periculos loc ! Daca te afli intr-un mijloc de transport,stai linistit(a) pe locul tau si asteapta  pana cutremurul se termina,pentru ca acolo nimic rau nu ti se poate intampla.


           In urma unor cutremure....

          

    




 Stiati ca.....?

1) Cei care studiaza cutremurele se numesc seismologi.

2) Cutremurele sunt masurate pe 2 scari : Scara Richter si scara Mercalli ( mai putin folosita)

3) La noi in Romania,cele mai frecvente  cutremure sunt in zona Vrancei. Cel mai puternic a fost cel din anul 1977,avand o intensitate de 7,2 grade pe scara Richter (9 fiind maxim)

4) In lume cutremurele apar cel mai des in Japonia.

5) Cel mai lung lant de cutremure a avut loc in regiunea Calabria din Italia. Aceasta a inceput in 1783 si s-a manifestat zilnic pana in 1786.

6) Legendara Atlantida se pare ca a fost inghitita de apele oceanului in urma unui cutremur.


miercuri, 25 iunie 2014

''Secretul''

                             Secrete... Shht !! 


Va plac secretele? Eu cred ca fiecare om trebuie sa aiba un secret al lui,ca sa fie cu adevarat frumos. Nu am nimic impotriva secretelor,sunt folositoare. Si mai cred ca fiecare carte trebuie sa aiba o viata secreta a ei, ca sa fie cu adevarat buna. Secretele astea nu-i bine sa fie dezvaluite decat oamenilor frumosi pe dinauntru. 

 Cand iti pierzi un secret sau il afla cine nu trebuie,e ca si cum te-ai imputina,ca si cum ai scadea in inaltime,in loc sa cresti. Dar daca-l spui unui om cu suflet mare,asta e intareste. Secretele cartilor dainuie ani de zile. Cartile care au un secret pot fi citite si dupa o suta de ani.

 De obicei,scriitorul le-a scris,pentru ca sa inveseleasca pe cineva trist sau sa uite ca el insusi ca e foarte bolnav sau ca sa castige dragostea cuiva care nu-l baga in seama sau ca sa puna un strop de nebunie in viata lui. Dar secretul adevarat exista totusi si il leaga pe scriitor de carte,si apoi leaga cartea de cititori. Secretul a existat de-a lungul istoriei omenirii. A fost descoperit, râvnit, sustras, ascuns, pierdut şi recuperat. A fost  furat şi cumpărat cu mari sume de bani.Secretul ne dezvăluie poveşti de viaţă uimitoare.Secretul ne arată cum să aplicăm aceste cunoştinţe extraordinare în fiecare aspect al vieţii noastre, de la sănătate la bunăstare, la succes .

Acest video o sa va faca sa intelegeti mai bine. Vizionare placuta !


luni, 23 iunie 2014

                             Relatia dintre respectul de sine 

                                         si emotii 


        Respectul de sine-este acceptarea calitatilor si a defectelor propriei persoane. Aceasta accelereaza increderea pe care fiecare persoana o are in fortele proprii. Prin ,,Respectul de sine'' ,intelegem mai mult propria valoare. 

    Pentru a gasi increderea deplina in tine,trebuie sa iti asumi responsabilitatea pentru ceea ce poti schimba in viata ta. Felul in care comunici cu cei din jur,succesul si felul in care iti gestionezi emotiile. TOATE depind numai de TINE. 

  Deseori emotiile ne impiedica sa ajungel catre succes,sa ne indeplinim scopul. Acele persoane care nu isi arata emotiile si nu sunt coplesite de ele,au invatat sa se controleze si sa gandeasca intotdeauna pozitiv. Emoţia este puterea care atrage.

Ti-e teama de ceea ce cred/spun ceilalti despre tine, nu esti sigura pe tine.Cea mai buna forma de a scapa de timiditate este sa incerci sa-ti imaginezi situatia in care esti pusa ca iesind cu bine, intr-un mod pozitiv.

Dar e ok sa ai emotii, doar ca trebuie sa incerci sa le invingi, altfel o sa te domine si n-ai sa poti sa faci nimic.Incearca sa socializezi mai mult,iesi cu prietenii,mergi la un club de teatru,pictura, etc.Fa lucruri pe care nu credeai ca ai curajul sa le faci, la inceput lucruri simple cum ar fi sa te imbraci putin mai neobisnuit fata de obicei. Fii tu insuti ! 

duminică, 22 iunie 2014

Atitudinea !

                                 Atitudinea...


 Nimic din lumea aceasta nu îl poate ajuta pe omul care are o atitudine greşită.Între oameni există diferenţe mici, dar acestea produc o diferenţă mare. Mica diferenţă este atitudinea. Marea diferenţă este dacă e pozitivă sau negativă.Gândind, vorbind şi acţionând cu entuziasm vei atrage rezultate pozitive.Chiar dacă gândesti şi vorbesti pozitiv, nu îţi vei îndeplini visele până când nu vei acţiona.Nu uita! Prietenii îţi vor extinde viziunea… sau îţi vor omorî visele. Evaluează-ţi prieteniile.Testeaza-ti prietenii ! Gandeste-te ca atitudinea este ca o unda cu care percepi lumea.
Persoana cu o atitudine negativă gândeşte: NU POT.
 Persoana cu o atitudine pozitivă gândeşte: POT 
Persoana cu o atitudine negativă se axează pe PROBLEME.
 Persoana cu o atitudine pozitivă se concentrează pe SOLUŢII. 
Persoana cu o atitudine negativă le găseşte celorlalţi nenumărate DEFECTE.
 Intelege si tu cum am inteles si eu : Intotdeauna ai posibilitatea de a alege. Tu iti controlezi atitudinea.Succesul tău în viaţă începe şi se termină cu atitudinea pe care o ai.Cheia succesului sau a insuccesului se află la TINE şi depinde numai de atitudinea TA.De ce? Pentu că avem entuziasm şi atitudine pozitivă, pentru că gândim, vorbim şi acţionăm în acest spirit, corect spre dezvoltare si succes. Am citit int-o carte scrisa de Zig Ziglair care spunea Poți obţine tot ce doreşti în viaţă, dacă îi vei ajuta pe alţii să obţină ceea ce îşi doresc. Asa ca eu am stras concluzia ca :  Cea mai bună metodă de a prezice viitorul este SĂ-L DETERMINI să se întâmple aşa CUM VREI TU!
Acum este momentul să îţi asumi controlul asupra propriei atitudini. Mergi înainte şi crede în tine.
Ai curajul să-ţi urmezi visele şi, mai mult decât orice, să nu uiţi niciodată că… ATITUDINEA ESTE TOTUL! Am lucrat ceva vreme la acest motto : Nimic nu poate opri omul cu o atitudine corecta sa isi indeplineasca scopul .
.

marți, 17 iunie 2014

Oare cum ar fi?


                                Cum ar fi?...

Ușor ușor ajung să conștientizez faptul că suntem atât de mici în acest univers. Ne dăm atât de multă importanță și căutăm mereu ceva care să ne ducă cât mai sus, uitând să ne întrebăm ce căutăm de fapt ? Încet, dar sigur, ne înstrăinăm unii de alții, crezând că suntem separați, că e absolut inutil să ne pese de celălalt , sau că celălalt nu are cum să fie afectat de acțiunile noastre. Ne construim zilnic ziduri în jurul ființei noastre și nu lăsăm să se apropie decât pe cine consideră mintea noastră că merită. Nu suntem în stare să ne purtăm nouă de grijă, dar ne simțim foarte puternici dându-le sfaturi celorlalți, chiar dacă nu ne pasă absolut deloc. 
Eu una, m-am săturat de oamenii care îmi spun cum sunt și ce ar trebui să fac, așa cum m-am săturat să le cer celor pe care îi consider superiori să-și dea cu părerea asupra mea. Și uite așa, m-am săturat să încerc la nesfârșit rețetele altora…. Am obosit să urmez drumurile bătătorite de alții, să cântăresc ideile lor și mai ales, să mă lupt cu mine însumi. 
Cum ar fi dacă dintr-o data ne-am hotărî să renunțăm la tot ce am crezut că reprezintă propriul adevăr? Sa ne dăm drumul și să răspundem cu iubire la prostie sau ignoranță? Cum ar fi dacă am fi noi cei care dăruim, în loc să așteptăm să primim de la ceilalți? Cum ar fi dacă ne-am privi mai des în ochi în loc să ne evitam privirile pentru că avem mereu ceva de ascuns? Cum ar fi să fim noi înșine în loc să ne afișăm măștile sociale și să jucăm niște roluri proaste? Cum ar fi să facem noi ce ar trebui făcut, în loc să așteptăm de la cei a căror mentalitate nu mai poate schimba nimic? Cum ar fi? …
Uneori e nevoie să pierzi tot pentru a învăța că nimic nu e permanent, alteori e nevoie să cazi pentru a învăța și tu cât de greu, dar cât de important e să te ridici... 
Vine o vreme când după mult zbucium, durerea se ridică și tot ce mai auzi e glasul liniștii... Vine o vreme când nu mai ai pentru ce să lupți, pentru că în realitate ai învins. Vine o vreme când totul ajunge la un sfârșit, pentru a putea face loc unui nou început. Un început luminos, plin de entuziasm dar care, spre deosebire de celelalte începuturi, de data asta e ceva care conține o experiență ieșită din comun. Și nu uita, vine o zi când nici măcar timpul nu va mai exista și o zi în care ziua nu va mai fi nici zi, nici noapte.

Amintiri..

O nouă zi, o nouă încercare... Nu e nimic de ascuns. Nu mă simt foarte în largul meu astăzi. Ieri a fost o zi frumoasă, în ciuda ploii interminabile. Dacă ai lângă tine persoana potrivită, înveți să iubești și o ploaie măruntă și sâcâitoare. Azi, revin la "normal"... Singurul lucru care se chinuie să spargă întunericul acustic din cameră e o melodie tristă . Azi, sunt trista...
Tot ceea ce se întâmplă în jurul meu pare a nu mai fi controlat și controlabil. Realizez că nu mai există criterii, limite și nici interpretări rezonabile. Văd chipuri triste, lucru care mă deprimă. Tristețea aduce răutate, pentru că alternativa tristeții este răutatea. Aruncăm cuvinte, tăiem în suflete, râdem de iubirea celui ce ne venerează. 
Mi-e scârbă de ideile astea preconcepute. Mi-e scârba de faptul că toți sunt foarte pricepuți în toate și că dețin supremul adevăr. Până când?!
Mă simt invizibila, inutila. Tânjesc după ceva care să îmi aducă un strop de încredere, de bucurie. Tu, mă faci fericita ! Dar ai ales ca astăzi, cel mai potrivit lucru e să nu fii deranjat.. 
  

luni, 16 iunie 2014

Oamenii falsi...


                                     Falsitate...

"Falsitate...". De ce titlul ăsta? Pentru că oricât de multe am văzut în viață, tot greșesc și îmi pun speranțe în oameni. Superficialitate vizibilă, falsitate sufocantă… asta întâlnești la fiecare pas. Însă, cel mai dureros este când dai nas în nas cu falsitatea celor în care ai crezut. A fi deschis și loial într-o lume plină de răutate și falsitate este cel mai mare rău pe care ți-l poți face singur. Trăim într-o lume în care oamenii falși sunt apreciați, în care sufletul oamenilor de bun simț este călcat în picioare. O lume în care oamenii mint, te induc în eroare și nu sunt ceea ce vor să pară! De aceea nu înțeleg adesea oamenii.Vor să facă o impresie bună în scopul de a-și atinge unele interese. Duplicitate, falsitate, fățărnicie, minciună, perfidie, prefăcătorie… Toate astea, pentru ce?
M-am săturat de oamenii falși, care nu văd dincolo de aparențe, oamenii cu care nu ai ce să vorbești, oamenii lingușitori, care îți sunt prieteni doar când au nevoie de ceva... 
Prieteni? Ce glumă bună.  Pentru mine nu există prieteni, doar persoane la care țin foarte mult dar nu știu să aprecieze asta. Sufăr prea mult din cauza prieteniilor pe care le leg. Recunosc, e vina mea, pun prea mult suflet în ceea ce fac... Dar măcar gramul ăla de bun simț să îl ai și să mă tratezi cu aceeași doză de respect cu care te tratez și eu. Am realizat, cam greu ce-i drept, că nu există prieteni. Mai devreme sau mai târziu, fiecare te înjunghie pe la spate.  Adică știi, pe față ești cel mai bun, dar pe la spate primești numai jigniri. Şi dacă ar fi asta singura problemă, n-aș avea treabă... 
Trăim într-o lume... tristă. Cred. Sau poate oamenii o întristează... Trăim într-o lume în care... oamenii uită. Uneori. Sau se fac că uită. Deseori... Trăim într-o lume în care... oamenilor nu le pasă. Uneori. Sau se fac că nu le pasă. Deseori. Trăim într-o lume în care... oamenii spun ușor ”Nu doare”. Uneori. Sau se fac că nu simt că doare. Deseori ... Fals? Nu. Ciudat? Oarecum. Real? Mereu.... Sunt acei oameni care si-au propus sa te influenteze,sa te faca sa suferi,sa iti lase o urma stearsa in suflet fara macar sa te fi cunoscut. E adevarat,sunt oameni care ta ranesc fara nici un motiv. Dar acum ei nu mai conteaza asa de mult pentru tine. Pentru ca au plecat din viata ta intr-un mod ce nu trebuia terminat asa,te-au lasat nehotarat/a. Si mereu ma intreb  De ce acesti oamenii vor sa-ti faca rau daca nu vad ce persoana buna esti? Daca asta inseamna sa fii popular,nu sunt deacord.

joi, 5 iunie 2014

Fericirea

Fericirea depinde de noi insine.
Poate nu totul tine de finalul fericit, ci de poveste.
Scopul vietii este o viata traita cu un scop.
Diferenta dintre obisnuit si extraordinar este acel ceva in plus. Fericirea este un drum, nu o destinatie.
Va multumesc ca existati. Fiti fericiti, liberi, increzatori si intotdeauna tineri.
Imi stii doar numele, nu si povestea.
Ai auzit despre ce am facut, dar nu si prin ce am trecut.
Dragostea este precum sticla: arata frumos, dar e atat de simplu de distrus.
Dragostea e rara, viata e ciudata, nimic nu dureaza iar oamenii se schimba.
Fiecare zi e speciala, asa ca bucurati-va cat mai mult de ea. Te-ai putea imbolnavi de ceva incurabil maine, asa ca profita de fiecare zi.
Viata este rea, numai daca ti-o faci sa fie asa.
Daca cineva te iubeste, atunci nu te va lasa sa pleci, indiferent de cat de grea e situatia.
Adu-ti aminte ca viata e plina de suisuri si coborasuri, fara ele nu ar insemna nimic.
Astept sa ma indragostesc de cineva in fata caruia sa imi pot deschide inima.
Dragostea nu este despre cel cu care te vezi traindu-ti viitorul, ci despre cel fara de care stii ca nu ai putea trai.
Viata este un joc pentru oricine, dar dragostea este singurul premiu.