vineri, 27 iunie 2014

Somnul.. Zzz

                     Somnul te ajuta sa cresti

 Stim cu siguranta ca atat oamenii cat si animalele dorm.De ce? Pentru ca avem nevoie de odihna pentru a ne reface puterile,pentru ca organismul sa primeasca energia necesara pentru a doua zi. Somnul e la fel de important pentru a trai ca si apa. Un om a inregistrat recordul,stand treaz pentru mai multe zile,care nu a inchis ochii timp de aproape 11 zile. 

   Putem spune ca somnul este  mai important decat hrana. Fara hrana nu putem supravietui 2 saptamani,dar 10 zile fara somn pot duce la moarte. Copiii si adolescentii dorm in medie de 10 ore pe zi. Bebelusii au nevoie de 6 ore pe zi de somn. Tinerii de peste 20 ani si adultii au nevoie de 8de somn pe zi. La persoanele in varsta,sunt suficiente 6 ore de somn .

                    Somn cu vise

Atunci cand e liniste in jur si dormi mai adanc,ajungi pe taramul viselor. Cu cat ai o zi mai plina,cu atat o visezi mai mult. Probabil ca,prin vise,mintea incearca sa-ti transmita ceva. Creierul amesteca imagini,sunete si intamplari de peste zi in aventuri ciudate. Incearca sa desenezi ce ai visat. Poate compui o poveste !

Ele pot dura de la cateva secunde  pana la 20 de minute. In medie o persoana viseaza 2 ore in timpul somnului. Inainte de aparitia televizorului color majoritatea oamenilor visau in alb si negru. Dar lucrurile s-au inversat : 80% dintre oameni au vise in culori.

          Sfaturi sa dormi linistit(a)

Pentru un somn linistit e bine sa mergem la culcare exact atunci cand ne este somn,sa evitam mesele copioase de dinainte si cel mai important este sa uitam de griji inainte de a adormi. Poate un pahar de lapte si miere te va ajuta sa adormi mai repede sau lecturarea catorva pagini din povestea ta preferata.

 

   Stiai ca....?

1) In Africa exista o insecta numita musca tete,care,daca te inteapa iti provoaca boala somnului.
2) Ursii dorm in barloguri toata iarna ca sa se protejeze de frig.
3) Somnambulii sunt oamenii care umbla in timpul somnului,iar a doua zi nu-si mai amintesc nimic.

    In lumea viselor.. Ador lumea aceea !  Somnul este important. Odihneste-te ! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu