joi, 26 iunie 2014

Cutremure

                               De ce se formeaza Cutremurele?

   

       Auzim ca in lume,in diferite regiuni ale globului,s-au produs cutremure care au facut ravagii atat materiale,dar mai ales umane,care au lasat oameni fara adaposturi sau cu casele grav deteriorate,oameni raniti sau si mai rau decedati. 

     Oamenii de stiinta au incercat sa inteleaga aceste fenomene,sa descopere ce anume le determina sa produca si mai ales cand pentru a putea preveni populatia si a evita astfel pericolul.

                      

               Ce sunt si de ce se formeaza Cutremurele?

    Intreaga suprafata  a Pamantului este formata din asa numite placi tectonice. Acestea nu sunt fixe,ele se misca cu diferite viteze. Deci atunci cand doua sau mai multe placi tectonice se ciocnesc se formeaza un cutremur. 

  Aceste placi se pot intersecta de mai multe ori in aceeasi perioada,insa de aceasta data acele ciocniri sunt mai mici ca intensitate si se numesc replici. Un cutremur nu dureaza niciodata mai mult de cateva secunde. Cand se simt zguduituri pe o perioada mai indelungata,e vorba de fapt,de un lant de cutremure.

              Ce trebuie sa facem in timpul unui Cutremur?

     

   In primul rand trebuie sa fii calm. Daca te afli intr-o cladire,iesi cat mai repede pe strada. Daca accesul spre iesire e blocat,cauta un loc sigur,spre exemplu tocul usii,sau pur si simplu te pui sub masa. In cazul in care te afli intr-un bloc,nu sta pe casa scarii in timpul unui cutremur,e cel mai periculos loc ! Daca te afli intr-un mijloc de transport,stai linistit(a) pe locul tau si asteapta  pana cutremurul se termina,pentru ca acolo nimic rau nu ti se poate intampla.


           In urma unor cutremure....

          

    




 Stiati ca.....?

1) Cei care studiaza cutremurele se numesc seismologi.

2) Cutremurele sunt masurate pe 2 scari : Scara Richter si scara Mercalli ( mai putin folosita)

3) La noi in Romania,cele mai frecvente  cutremure sunt in zona Vrancei. Cel mai puternic a fost cel din anul 1977,avand o intensitate de 7,2 grade pe scara Richter (9 fiind maxim)

4) In lume cutremurele apar cel mai des in Japonia.

5) Cel mai lung lant de cutremure a avut loc in regiunea Calabria din Italia. Aceasta a inceput in 1783 si s-a manifestat zilnic pana in 1786.

6) Legendara Atlantida se pare ca a fost inghitita de apele oceanului in urma unui cutremur.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu